Muži



  Viete čo znamená pojem "muž" ? V čom sa odlišuje od ženy ? Skúste tento článok




Muž je dospelý človek samčieho pohlavia. Slovo muž sa používa pre označenie pohlavia človeka alebo role v spoločnosti. Človek opačného pohlavia je žena. Nedospelý človek samčieho pohlavia je chlapec.
Symbol pre planétu Mars sa zároveň tiež používa v biológii pre označenie mužského pohlavia. Je to znázornenie štítu a oštepu Boha Marta - kolečko so šipkou vpravo hore. Tento symbol reprezentuje mužnosť a v stredovekej alchymii označoval železo.

Kultúra a rola v spoločnosti:
Michelangelov David sa považuje za najlepšie umelecké znázprnenie muža.
Už od praveku mali muži, podobne ako ženy, rozdielnu rolu v spoločnosti. V lovecko-zberačských spoločnostiach mali muži takmer výhradne na starosti lov pre  mäso. Muži sa od žien líšia aj svojim správaním sa. Mužov taktiez popísať niektorými charakteristikami, ktoré sa obvykle mužom prisudzujú. Muži sa obvykle považujú za:
Agresívnejší ako ženy. V medziľudských vzťahoch sú ale muži a ženy zhruba rovnako agresívni.
Odvážnejší a dobrodružnejší ako ženy
Súťaživejší a húževnatejší ako ženy
Sebavedomejší a vykazujú lepšie vodcovské schopnosti než ženy
Lepšie sebeovládajúci sa a menej cotovo založení
Technickejší a s lepšími organizačnými schopnosťami ako ženy
Abstraktnejšie mysliaci na ženy
Neupravenjší ako ženy

V západnej kultúre sa muži len zriedkavo obliekajú ako ženy. Pretože sa móda časom mení, nosenie náušnice sa už obvykle nepovažuje za ženský znak. Podobne sa za nemužské už nepovažuje neholenie chlpov na tele a fúzov na tvári.

Homosexualita (homos-rovnaký+sexus-pohlavie) je výhradná alebo prevažujúca erotická náklonnosť k osobám rovnakého pohlavia.
Chat | Zoznamka | Databáza hier | Kalendár

Copyright © 2022 Chat.wz.sk
Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Používaním / zobrazovaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním a uchovávaním cookies. viac informácií
captcha